Page 5 - miÚjság május
P. 5

2021. MÁJUS                                               Pilismaróti miÚJSÁG                                                             5



                                         Egészség ötpercben




      Amerikai tudósok és dietetikusok, többek közt a Yale és a  betegségek  ellen  véd.  Ráadásul  20-30-szor  több  rákot
      Stanford  Egyetem  professzorai  arra  vállalkoztak,  hogy  pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöld-

      összeállítsák a világ tíz legegészségesebb élelmének listá- ségben.
      ját.
                                                             Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén
      A  győztesek  listáján  kizárólag  zöldségek  és  gyümölcsök  citromos ízű.
      szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartal-  Fahéj
      mazzák  a  legtöbb  vitamint,  ásványi  anyagot  és  antioxi-
      dánst, amely utóbbinak a rák megelőzésében és legyőzés-  Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércu-
      ében is nagy szerepe van.                              korszintet, napi egy gramm a fűszernövényből jelentősen
                                                             javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a
      A listán szereplő élelmiszerek mind kaphatók Magyaror-  káros koleszterin szintjét is csökkenti.
      szágon is, sőt a legtöbbje közismert és közkedvelt zöldség.
      A káposzta vagy a cékla alapélelmiszer nálunk, a tökmag-  Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni,
      nak nagy hagyománya van, de a gránátalma, a mángold és  mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávé-
      a porcsin is kapható a legtöbb nagyáruházban.          ba.
                                                             Káposzta
      Cékla                                                  Miért  egészséges?  Sulforafan  nevű  hatóanyaga  segíti  a
                                                             rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.
      Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homo-
      ciszteinszintjét,  amely  az  érfalak  meszesedését  okozza.  Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja
      Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialaku-  van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra
      lásának esélyét.                                       reszelve, salátában
      Hogy  együk?  Gyökere  és  levele  egyaránt  fogyasztható.  Guajáva
      Gumóját,  amelyből  céklasalátát  főzünk,  inkább  nyersen  Miért  egészséges?  Ennek  az  enyhén  savanykás  trópusi
      lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.   gyümölcsnek  a  legmagasabb  a  likopintartalma,  amely  a
      Aszalt szilva                                          rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 százalé-
                                                             kos rosttartalma az emésztést könnyíti.
      Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos
      antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyö-  Hogy  együk?  Az  egész  gyümölcsöt  héjastól,  magostól.
      köket.                                                 Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs
                                                             húsában.
      Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe
      tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben  Goji cseresznye /Goji bogyók/
      kisütjük.                                              Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a
      Gránátalma                                             szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító
                                                             anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami
      Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert al-  fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
      maszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vér-
      nyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.           Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.
      Hogy  igyuk? Százszázalékos  formában,  levét kipréselve,  Tökmag
      esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.     Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnézium-
      Mángold                                                bevitelnek,  ami  a  szívproblémák  megelőzésében  játszik
                                                             nagy szerepet.
      Miért  egészséges?  Ezen  kínai  kelhez  hasonlító  növény
      hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az  Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.
      öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik  Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátá-
      a káros sugarakat.                                     val. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba
      Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olí-  tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesít-
      ván  pirítsuk  5-7 percig,  frissen sült  húsokat, halat  körít-  jük,  majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll,
      sünk vele.                                             kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.
      Porcsin

      Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott—
      inkább  gyomnövényként  kezelt-  zöldség  húsos  levelei
      tartalmazzák a legtöbb omega–3 zsírsavat, amely a szív-
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10