Page 5 - miÚjság május
P. 5
2021. MÁJUS Pilismaróti miÚJSÁG 5
Egészség ötpercben
Amerikai tudósok és dietetikusok, többek közt a Yale és a betegségek ellen véd. Ráadásul 20-30-szor több rákot
Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöld-
összeállítsák a világ tíz legegészségesebb élelmének listá- ségben.
ját.
Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén
A győztesek listáján kizárólag zöldségek és gyümölcsök citromos ízű.
szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartal- Fahéj
mazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxi-
dánst, amely utóbbinak a rák megelőzésében és legyőzés- Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércu-
ében is nagy szerepe van. korszintet, napi egy gramm a fűszernövényből jelentősen
javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a
A listán szereplő élelmiszerek mind kaphatók Magyaror- káros koleszterin szintjét is csökkenti.
szágon is, sőt a legtöbbje közismert és közkedvelt zöldség.
A káposzta vagy a cékla alapélelmiszer nálunk, a tökmag- Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni,
nak nagy hagyománya van, de a gránátalma, a mángold és mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávé-
a porcsin is kapható a legtöbb nagyáruházban. ba.
Káposzta
Cékla Miért egészséges? Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a
rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.
Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homo-
ciszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja
Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialaku- van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra
lásának esélyét. reszelve, salátában
Hogy együk? Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Guajáva
Gumóját, amelyből céklasalátát főzünk, inkább nyersen Miért egészséges? Ennek az enyhén savanykás trópusi
lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk. gyümölcsnek a legmagasabb a likopintartalma, amely a
Aszalt szilva rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 százalé-
kos rosttartalma az emésztést könnyíti.
Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos
antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyö- Hogy együk? Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól.
köket. Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs
húsában.
Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe
tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben Goji cseresznye /Goji bogyók/
kisütjük. Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a
Gránátalma szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító
anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami
Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert al- fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
maszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vér-
nyomást, és fokozza a véráramlást a szívben. Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.
Hogy igyuk? Százszázalékos formában, levét kipréselve, Tökmag
esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk. Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnézium-
Mángold bevitelnek, ami a szívproblémák megelőzésében játszik
nagy szerepet.
Miért egészséges? Ezen kínai kelhez hasonlító növény
hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.
öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátá-
a káros sugarakat. val. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba
Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olí- tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesít-
ván pirítsuk 5-7 percig, frissen sült húsokat, halat körít- jük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll,
sünk vele. kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.
Porcsin
Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott—
inkább gyomnövényként kezelt- zöldség húsos levelei
tartalmazzák a legtöbb omega–3 zsírsavat, amely a szív-